A régi képeslapok értékének meghatározása nem egyszerű feladat azok számára, akik nem jártasak ezen a területen. Értékesíteni szeretné régi képeslapjait, de nincs tisztában az értékükkel? Szeretné mindezt plusz költségek nélkül megtenni?

Segítünk a régi képeslapok gyors értékesítésében is. Hívja az alábbi telefonszámot a régi képeslapok ingyenes értékbecsléséért!

+36 70 423 8441

Régi képeslapok értéke

Régi képeslapA régi képeslapok értéke, hasonlóan a régi könyvekhez és egyéb antik tárgyakhoz, nagyon sok tényező együttes összefüggéséből adódik.

Amennyiben Önnek a birtokában vannak régi képeslapok, melyeket szeretne értékesíteni, akkor hívja szakértő munkatársunkat, aki segíteni fog az érték megállapításában.

Sokan azt gondolják, hogy elegendő, ha a régi képeslapok 3-4 évtizeddel ezelőtt készültek, és ettől máris értékesek lesznek. A meghatározás azonban nem ilyen egyszerű. Rengeteg egyéb jellemző befolyásolja a régi képeslapok valós értékét.

Nagy vonalakban elmondható, hogy egy régi képeslap értéke függ a korától, témájától, állapotától, valamint legfőképpen a ritkaságától.

Annak érdekében, hogy legalább az megállapítható legyen, hogy az adott régi képeslapok hordoznak-e egyáltalán bármilyen értéket, leírtunk néhány alapvető szempontot. Természetesen ez nem meríti ki az összes szóba jöhető jellemző listáját, hiszen az nem is lehetséges. Azonban mégis könnyebben ki lehet szűrni, hogy a birtokunkban lévő régi képeslapok értékesek-e, avagy pusztán nosztalgiázásra alkalmasak.

Régi képeslapok kora

Régi képeslapA ’70-es évek éppen az a korszak volt, amikor a képeslapgyűjtés hulláma végigsöpört gyermekeken és felnőtteken egyaránt. Éppen ezért muszáj a régi képeslapok korát górcső alá venni.

Bár rengeteg gyűjtemény maradt fenn a ’70-es évekből, ezek nagy része valójában értéktelen, vagy igen csekély értéket képvisel. Bár ezek a képeslapok is régiek, mégsem alkalmasak az értékesítésre.

Ha egy mondatban kellene behatárolni az értékes régi képeslapok korát, akkor az hozzávetőlegesen az 1945 előtti lapokra lenne érvényes. Ez azonban nem nyújt biztos támpontot, mert mint fentebb már szó volt róla, nem ez az egyetlen tényező, mely befolyásolja az értéket.

Olykor azonban egy régi képeslap korának meghatározása nem is olyan könnyű. Amennyiben az adott lap futott, akkor a postai bélyegző dátuma alapján könnyen megállapítható, de legalábbis behatárolható az időszak. Azonban ez a segítség nem mindig áll rendelkezésünkre.

Olykor a feladó által ráírt szöveg végén szerepel a dátum, mivel ez régebben szokás volt, ám az évet nem minden esetben tüntették fel.

Gyakorlottabbak megpróbálhatnak a rajta lévő szöveg nyelvezete, illetve a címzés alapján következtetni, de ez akár félrevezető is lehet.

Sokkal nehezebb a korkérdés, ha olyan régi képeslap korát akarjuk meghatározni, ami nem futott. Ebben az esetben meghatározó a méret, szín, beosztás, téma, kiadó, ám ezek a tényezők nem sokat segítenek, ha valakinek nincs ebben a kérdésben megfelelő tudása és jártassága.

A régi képeslapok korának pontos meghatározásához legtöbb esetben szakértőre van szükség.

Hibás régi képeslapok

Nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy a hibás régi képeslapok kuriózumnak számítanak. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy mi számít valóban értékes hibának, és mi az, ami általános és csekély értékű.

Régi képeslap

Általános tévhit, hogy a hibás régi képeslapok ritkák. Valójában ezek gyakoribbak, mint gondolnánk. Éppen ezért a hibák értéke között is óriási különbségek lehetnek.

A régi képeslapok hibái lehetnek verbálisak, melyek lehetnek tárgyi tévedések, vagy helyesírási hibák. Sokan egy-egy helyesírási hibát azonnal értékesnek ítélnek, holott előfordulhat, hogy az adott régi képeslap gyártásának idején az még nem volt helytelen. Ebben az esetben a hiba nem növeli a képeslap értékét.

A tárgyi tévedésekkel kapcsolatban hasonló a helyzet, hiszen egy-egy megnevezés az adott korban akár helytálló is lehetett. Ide sorolandók még a tudományos tévedések, helytelen évszámok, stb. Valódi kuriózum régi képeslapok esetén, ha kortévesztéssel állunk szemben.

A nyomdatechnikai hibák, az előző felsoroláshoz hasonlóan, lehetnek értékesek, vagy kevésbé értékesek. Ehhez azonban már valóban szakértőnek kell lenni, hogy egy nyomdatechnikai hibának az értékét képesek legyünk megállapítani egy régi képeslap esetében.

A hibás régi képeslapok – éppen a hibák miatt – sokkal érdekesebbek, mint az egyéb képeslapok, de mint ahogy a fentiek alapján láthatjuk, nem mindig válnak ettől értékessé.

A régi képeslapok értékének meghatározását érdemes valóban szakemberre bízni, így megelőzhetjük a tévedéseinkből eredő csalódásokat.

Hozza el hozzánk eladni kívánt régi képeslapjait! Használja ki az ingyenes értékbecslés lehetőségét!

+36 70 423 8441