Régi könyvek kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyi a szóban forgó kötet valós értéke? A kérdés jogos, hiszen a tulajdonosoknak csak nagyon kis hányada van tisztában a régi könyvek értékével.

Ezzel alapvetően nincs semmi probléma, hiszen nem lehet mindenki szakképzett becsüs. Amennyiben Önt is érdekli a régi könyvek ára, esetleg birtokol is egyet vagy többet, amit pénzzé szeretne tenni, akkor szakértő értékbecslő kollégánk szívesen segít az értékek megállapításában.

Hívja az alábbi telefonszámot a díjmentes értékbecslésért!

+36 70 423 8441

Régi könyvek értéke

Régi könyvekA régi könyvek értéke egyértelműen definíciós nehézségekbe ütközik. Nincsenek konkrét szabályok, melyeket követve meg lehet állapítani a régi könyvek árát. Bizonyos támpontok azonban vannak, melyek révén megállapítható, hogy az adott könyv képvisel-e komolyabb értéket.

Az első és legfontosabb ilyen támpont, a régi könyvek esetleges egyedisége. Legtöbben tévesen azt gondolják, hogy a régi könyvek árát elsősorban és kizárólag a koruk adja meg. Nyilvánvalóan ez igaz, ha egy olyan kötetről van szó, mely a nyomtatás korszaka előtt készült, tehát egy kézzel írott példányról van szó. Minden egyéb esetben azonban a kor kérdése nem elegendő a régi könyvek árának megállapításához.

Az egyediség, ami a régi könyvek valódi értékét adja meg, sokféle lehet. Éppen ezért van szükség szakértő értékbecslőre, aki az egyedi jellemzők alapján valóban képes felmérni a régi könyvek értékét.

A régi könyvek értéke olykor olyan apróságokon múlik, mint a tipográfus személye, a könyvkötés minősége, illetve a könyvkötő személye. Néhány könyvkötő valódi iparművész volt, ebből adódóan az ő kezük alól kikerült kötetek nyilvánvalóan értékesek.

Amikor a régi könyvek ereklyévé válnak

Előfordul, hogy akadnak a régi könyvek között olyan példányok, melyek nem a könyvnyomtatás előtti időszakban készültek, mégis ereklyévé váltak.

A leggyakoribb eset, amikor híres ember volt a kötet tulajdonosa. Ebben az esetben a tulajdonosi bejegyzés az, ami kiemeli a régi könyvek sokasága közül azt a bizonyos könyvet, és ez értékben is megmutatkozik.

Régi könyvek illusztrációi

Régi könyv illusztrációA régi könyvek értékét illetően az illusztrációk nyújtanak még támpontot az egyediséghez.

Főként az illusztrációk jellege és minősége határozza meg, hogy ezek milyen mértékben emelik a régi könyvek értékét. Mivel ezt elég problémás lenne leírni, ezért mindenképpen szakképzett értékbecslő szükséges ahhoz, hogy akár az illusztrációkat figyelembe véve meghatározza egy kötet valós értékét.

A metszetek száma is erősen befolyásolja, hogy mennyire értékes egy antik könyv, ám ez szintén nem olyan adat, mely révén egyértelműen kijelenthető, hogy egy kötet értékes-e vagy sem.

Régi könyvek borítása

Antik könyv nemesfém borításaRégi könyvek esetén a borítás minősége, alapanyaga nagyon sokat nyom a latban ár tekintetében.

Ebben az esetben nem csak a bőrrel borított régi könyvek jönnek számításba, hanem az ennél még exkluzívabb ötvös munkák.

Olykor a könyvtest nemesfémmel, elefántcsonttal van borítva, esetleg drágakövekkel vagy gyönggyel van díszítve.

Ezek a kötéstáblák már a műkincs kategóriába tartoznak. Mivel igen ritkák, pusztán érdekességként kerültek itt is megemlítésre.

Régi könyvek valós értéke

A fenti leírásból látható, hogy a régi könyvek valós értékét nagyon sok tényező befolyásolja. Éppen ezért, aki nem rendelkezik megfelelő szaktudással és gyakorlattal, képtelen meghatározni a régi könyvek valós értékét.

Amennyiben Önnek is vannak régi könyvek a birtokában és szeretné azokat értékesíteni, forduljon hozzánk. Szakértő értékbecslő munkatársunk minden tekintetben segítségére lesz.

+36 70 423 8441